Inwestujmy w bezpieczeństwo
Wyposażajmy nasze mieszkania w czujniki, które zaalarmują
domowników o nadchodzącym niebezpieczeństwie. Chodzi o detektory dymu i czadu. Przypomnijmy
sobie kiedy ostatni raz specjalista sprawdzał
wentylację w naszym mieszkaniu lub ...
Wyposaży nasze mieszkania w czujniki, które zaalarmują domowników o nadchodzącym niebezpieczeństwie. Chodzi o detektory dymu i czadu. Przypomnijmy sobie kiedy ostatni raz specjalista sprawdzał wentylację w naszym mieszkaniu lub robiliśmy przegląd kominów.
Ostatnie ciepłe dni. Rozpoczęcie sezonu grzewczego mamy już jednak za sobą. Być może to dobry moment, aby przypomnieć sobie kilka ważnych zasad bezpieczeństwa obchodzenia się z ogniem i używania urządzeń grzewczych. Pamiętajmy, że pożar jest jednym z podstawowych zagrożeń w domu. Niebezpieczeństwo występuje wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z otwartym ogniem (np. kominki lub piece stałopalne), z urządzeniami elektrycznymi osiągającymi wysokie temperatury lub w pomieszczeniach, gdzie przebywają osoby palące. Pożar może być też wywołany przegrzewaniem się elementów instalacji elektrycznych.
Każdemu pożarowi towarzyszy wzrost temperatury i powstawanie dymu. Alarmy (detektory) służą do monitorowania pomieszczeń pod kątem nadmiernego wzrostu temperatury i zadymienia. Umożliwiają podjęcie odpowiednich działań zanim poziom zagrożenie pożarem stanie się niebezpieczne dla zdrowia i życia osób przebywających w danym pomieszczeniu.
Policjanci i strażacy zachęcają również do zakupu i wyposażania naszych mieszkań w czujniki czadu i dymu. Dotyczą one nie tylko właścicieli pieców opalanych węglem. Popularne kominki mogą również nieść takie zagrożenie. Wobec tego jeżeli posiadasz kominek, piec centralnego ogrzewania, kuchenkę ,piec kaflowy, podgrzewacz wody (tzw. junkers), połączony z domem garaż, lub jakieś urządzenie gazowe, palone drewnem, węglem, olejem opałowym itp. potrzebujesz odpowiednich czujników. Zainwestowana w czujnik kwota jest jednocześnie inwestycją w nasze bezpieczeństwo. Wydane pieniądze są niewspółmierne w stosunku do wartości bezcennego zdrowia i życia nas oraz tych których kochamy.
POLICJA I PAŃSTWOWA STRAŻ POŻARNA w TORUNIU
OSTRZEGA :
SEZON GRZEWCZY I PORADY DLA UŻYTKOWNIKÓW URZĄDZEŃ :
Sezon grzewczy jaki się rozpoczął, związany jest z użytkowaniem pieców opalanych różnymi rodzajami paliw, ale też korzystaniem z urządzeń dogrzewających. Niewłaściwe ich używanie niesie za sobą zagrożenie pożarami. Pożary oraz miejscowe zagrożenia jakie powstają z winy lokatorów spowodowane są głównie nieostrożnym/nieodpowiednim użytkowaniem elektrycznych i gazowych urządzeń grzewczych, których sprawność nie jest okresowo sprawdzana przez osoby uprawnione, posiadające stosowną wiedzę w tej dziedzinie.
Rażącym naruszeniem zasad bezpieczeństwa pożarowego, zagrażającym zdrowiu lokatorów, jest używanie do rozpalania ognia w piecu substancji łatwopalnych typu rozpuszczalniki, benzyny itp.
Może to nieść przede wszystkim zagrożenie dla życia i zdrowia ludzkiego, ale ogień to także żywioł, który może zabrać niejednokrotnie dobytek całego życia i pozbawić dachu nad głową wiele rodzin.
Przed zimą warto przypomnieć sobie kilka zasad:
* zadbaj o drożność przewodów kominowych. (To nie tylko Twój prawny obowiązek, ale też moralny względem siebie i innych)
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 109, poz. 719) jasno precyzuje terminy usuwania zanieczyszczeń z przewodów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych, a mianowicie:
* co najmniej raz na 3 miesiące od palenisk opalanych paliwem stałym, w zakładach żywienia zbiorowego i usług gastronomicznych,
* co najmniej raz na 6 miesięcy od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym,
* w obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, płynnego i gazowego usuwa się zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych.
Poza przestrzeganiem w/w przepisów należy stosować zasady zdrowego rozsądku a w szczególności przy eksploatacji elektrycznych urządzeń grzejnych i kuchenek gazowych.
Eksploatując elektryczne urządzenia ogrzewcze należy:
· użytkować je sprawne technicznie i w sposób zgodny z przeznaczeniem oraz warunkami określonymi przez producenta,
· ustawiać je w bezpiecznej odległości, co najmniej 0,5 m od wszelkich materiałów palnych oraz ustawiać je bezpośrednio na podłożu niepalnym,
· użytkować je tylko pod dozorem, w trakcie obecności domowników w mieszkaniu.
· pod dozorem należy również użytkować urządzenia gazowe (kuchenki, piecyki itp.) zasilane z sieci gazu ziemnego oraz gazu z butli (propan - butan).
Niedopuszczalne jest równoczesne korzystanie w jednym budynku
z instalacji gazu ziemnego i gazu płynnego z butli.
URZĄDZENIA GAZOWE
- instalując w budynku i zasilane gazem powinny spełniać takie warunki jak:
1. w jednym mieszkaniu, warsztacie lub lokalu użytkowym nie należy instalować więcej niż dwóch butli,
2. w pomieszczeniu, w którym instalujesz butlę, należy zachować temperaturę niższą niż 35ºC,
3. instaluj ją wyłącznie w pozycji pionowej,
4. zabezpiecz przed uszkodzeniami mechanicznymi,
5. między butlą a urządzeniem promieniującym ciepło, z wyłączeniem zestawów urządzeń gazowych z butlami, należy zachować odległość co najmniej 1,5 m,
6. nie należy umieszczać jej w odległości mniejszej niż 1 m od urządzeń mogących powodować iskrzenie,
GDY ZAUWAŻYSZ USZKODZENIA -kuchenki, butli gazowej lub urządzenia gazowego :
· natychmiast zakręć zawór przy urządzeniu gazowym,
· nie włączaj żadnych urządzeń elektrycznych,
· nie zapalaj zapałek, zapalniczek czy papierosa,
· otworzyć okna i przewietrz pomieszczenia,
· zawiadom właściciela, zarządcę budynku oraz pogotowie gazowe o zagrożeniu pod numerem 992
UWAGA: Nie podejmuj samodzielnie prób naprawy instalacji gazowych metodami gospodarczymi.
UWAGA – „CZAD”
W Polsce każdego roku, z powodu zatrucia tlenkiem węgla pochodzącym z gazowych grzejników wody przepływowej, umiera ok. 100 osób, a kilka razy więcej ulega zatruciu wymagającym hospitalizacji. Przeważająca większość wypadków śmiertelnych zdarza się między 1 listopada a 31 marca. Niebezpieczeństwo zaczadzenia wynika z faktu, że tlenek węgla jest gazem niewyczuwalnym dla człowieka. Dostaje się do organizmu przez układ oddechowy, a następnie jest wchłaniany do krwioobiegu. W układzie oddechowym człowieka tlenek węgla wiąże się z hemoglobiną 210 razy szybciej niż tlen, blokując dopływ tlenu do organizmu. Stwarza to poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Uniemożliwia prawidłowe rozprowadzanie tlenu we krwi i powoduje uszkodzenia mózgu oraz innych narządów Następstwem ostrego zatrucia może być nieodwracalne uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, niewydolność wieńcowa i zawał albo nawet śmierć.
Czad jest także zjawiskiem, który często powstaje także w czasie pożaru.
Sytuacją, która może zagrozić naszemu zdrowiu jest nieprawidłowe działanie gazowych urządzeń grzewczych. Podstawową przyczyną zatruć podczas np. kąpieli w łazienkach, gdzie temperaturę wody podnosi gazowy podgrzewacz jest niepełne spalanie, do którego może dojść np. gdy zbyt szczelnie zamknięte są okna i brak jest właściwej wentylacji. Powoduje to skumulowanie w pomieszczeniu tlenku węgla, który nie jest wydalany na zewnątrz poprzez komin, lub dostaje się do wnętrza poprzez jego nieszczelności.
Tlenek węgla potocznie zwany czadem jest gazem silnie trującym, bezbarwnym i bezwonnym,
Jego powstanie może wynikać z braku dopływu świeżego (zewnętrznego) powietrza do urządzenia, w którym następuje spalanie albo z powodu zanieczyszczenia, zużycia lub złej regulacji palnika gazowego, a także przedwczesnego zamknięcia paleniska pieca lub kuchni. Jest to szczególnie groźne w mieszkaniach, w których okna są szczelnie zamknięte lub uszczelnione na zimę.
Jest on nieco lżejszym od powietrza, co powoduje, że łatwo się z nim miesza i w nim rozprzestrzenia. Powstaje w wyniku niepełnego spalania, które może przebiegać w naszym piecu, a spowodowanego brakiem odpowiedniej ilości tlenu, niezbędnej do spalania całkowitego, w trakcie którego powstaje dwutlenek węgla, czyli gaz który wydychamy także w procesie oddychania.
Aby zapobiec zatruciu należy pamiętać żeby:
• uchylić okno w mieszkaniu, podczas korzystania z jakiegokolwiek źródła ognia
(pieca gazowego z otwartą komorą spalania, kuchenki gazowej lub węglowej),
• nie zasłaniać kratek wentylacyjnych i otworów nawiewnych,
• przy instalacji urządzeń i systemów grzewczych korzystać z usług
wykwalifikowanej osoby,
• dokonywać okresowych przeglądów instalacji wentylacyjnej i przewodów
kominowych oraz ich czyszczenia, zarządca budynku lub właściciel ma obowiązek
min. przeglądu instalacji wentylacyjnej nie rzadziej niż raz w roku,
• użytkować sprawne techniczne urządzenia, w których odbywa się proces
spalania, zgodnie z instrukcją producenta: kontrolować stan techniczny urządzeń
grzewczych,
• stosować urządzenia posiadające stosowne dopuszczenia w zakresie wprowadzenia
do obrotu; w sytuacjach wątpliwych należy żądać okazania wystawionej przez
producenta lub importera urządzenia tzw. deklaracji zgodności, tj. dokumentu
zawierającego informacje o specyfikacji technicznej oraz przeznaczeniu i zakresie stosowania danego urządzenia,
• w przypadku wymiany okien na nowe, sprawdzić poprawność działania wentylacji,
ponieważ nowe okna są najczęściej o wiele bardziej szczelne w stosunku do
wcześniej stosowanych w budynku i mogą pogarszać wentylację,
• systematycznie sprawdzać ciąg powietrza, np. poprzez przykładanie kartki
papieru do otworu, bądź kratki wentylacyjnej; jeśli nic nie zakłóca wentylacji,
kartka powinna przywrzeć do wyżej wspomnianego otworu lub kratki,
• często wietrzyć pomieszczenie, w których odbywa się proces spalania (kuchnie,
łazienki wyposażone w termy gazowe), a najlepiej zapewnić, nawet niewielkie,
rozszczelnienie okien,
• rozmieścić czujniki tlenku węgla w części domu, w której sypia twoja rodzina,
dla zwiększenia bezpieczeństwa, dodatkowe czujniki warto umieścić w każdym
pomieszczeniu,
• nie spalać węgla drzewnego w domu, garażu, na zamkniętej werandzie itp.,
jeżeli pomieszczenia te nie mają odpowiedniej wentylacji,
• nie zostawiać samochodu w garażu z pracującym silnikiem, nawet jeżeli drzwi
do garażu pozostają otwarte,
• nie bagatelizować objawów duszności, bólów i zawrotów głowy, nudności,
wymiotów, oszołomienia, osłabienia, przyspieszenia czynności serca i
oddychania, gdyż mogą być sygnałem, że ulegasz zatruciu czadem; w takiej
sytuacji należy natychmiast przewietrzyć pomieszczenie, w którym się znajdujemy
i zasięgnąć porady lekarskiej.
Objawy zatrucia tlenkiem węgla:
- ból głowy,
- zawroty głowy,
- ogólne zmęczenie,
- duszność,
- trudnościami z oddychaniem, oddech przyspieszony, nieregularny,
- senność,
- nudności.
Osłabienie i znużenie, które czuje zaczadzony, oraz zaburzenia orientacji i zdolności oceny zagrożenia powodują, że jest on całkowicie bierny (nie ucieka z miejsca nagromadzenia trucizny), traci przytomność i – jeśli nikt nie przyjdzie mu z pomocą – umiera.
Zasady udzielenia pomocy przy zatruciu
tlenkiem węgla:
• należy natychmiast zapewnić dopływ świeżego, czystego powietrza,
• jak najszybciej wynieść osobę poszkodowaną w bezpieczne miejsce, na świeże
powietrze,
• rozluźnić poszkodowanemu ubranie – rozpiąć pasek, guziki, ale nie rozbierać,
aby nie dopuścić do wychłodzenia,
• wezwać służby ratownicze (pogotowie
ratunkowe – tel. 999, straż pożarna – tel. 998 lub 112),
Jeżeli po wyniesieniu na świeże powietrze
zaczadzony nie oddycha, należy niezwłocznie przystąpić do wykonania sztucznego oddychania i masażu serca.
Jak zapobiec
powstawaniu tlenku węgla i jego przenikaniu do mieszkań, spełniając cztery
podstawowe warunki bezpiecznego użytkowania urządzeń spalających gaz takich jak:
1) prawidłowa instalacja, (zainstalowania lub wymiany piecyka gazowego może
dokonać jedynie uprawniony specjalista, zgodnie z instrukcją producenta),
2) stały dopływ świeżego powietrza, (zasłanianie kratek wentylacyjnych, zarówno
nawiewnej w drzwiach do łazienki, jak i wywiewnej na wlocie do przewodu
wentylacyjnego, grozi śmiertelnym zatruciem),
3) swobodny odpływ spalin (piecyk gazowy powinien być szczelnie przyłączony do
przewodu spalinowego, a przewód spalinowy musi być szczelny i drożny),
4) właściwa eksploatacja zapewniająca dobry stan techniczny urządzenia gazowego
(urządzenia gazowe powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie
technicznym, a także okresowo kontrolowane zgodnie z zaleceniami producenta).
W trosce o bezpieczeństwo własne i swojej rodziny do obowiązku prawidłowego
użytkowania sprawnego urządzenia grzewczego powinien się poczuwać każdy
użytkownik tych urządzeń.
W budynkach wielorodzinnych zwłaszcza w zwartej zabudowie zabronione jest wykonywanie czynności, które mogą spowodować pożar, jego rozprzestrzenianie się, utrudnienie prowadzenia działania ratowniczego lub ewakuacji:
- składowanie materiałów palnych na drogach komunikacji ogólnej służących ewakuacji lub umieszczanie przedmiotów na tych drogach w sposób zmniejszający ich szerokość albo wysokość poniżej wymaganych wartości,
- składowanie materiałów palnych (odzież, meble, makulatura) na nie użytkowanych poddaszach, strychach czy też na drogach komunikacji ogólnej np. w piwnicach, a w szczególności gdy materiały te są składowane bezpośrednio przy nieszczelnych przewodach kominowych.
Istotny wpływ na poziom bezpieczeństwa pożarowego mają mieszkańcy budynków, co potwierdza corocznie ilość i zakres prowadzonych działań ratowniczo - gaśniczych w obiektach mieszkalnych.
Przestrzeganie przez właścicieli, zarządców i mieszkańców zasad bezpieczeństwa pożarowego w budynkach mieszkalnych, w szczególności podczas użytkowania urządzeń oraz instalacji grzewczych ograniczy ilość pożarów tylko i wyłącznie do zdarzeń losowych, nie spowodowanych działaniem człowieka.
podinsp. Wioletta Dąbrowska