Wiadomości

SEZON GRZEWCZY I PORADY DLA UŻYTKOWNIKÓW URZĄDZEŃ

Data publikacji 14.11.2012

POLICJA
I PAŃSTWOWA STRAŻ POŻARNA w TORUNIU
OSTRZEGA :

SEZON GRZEWCZY I PORADY DLA UŻYTKOWNIKÓW
URZĄDZEŃ :

Sezon grzewczy
jaki się rozpoczął, związany jest z użytkowaniem pieców opalanych różnymi
rodzajami paliw, ale ...

         POLICJA I PAŃSTWOWA STRAŻ POŻARNA w TORUNIU

OSTRZEGA :

 

SEZON GRZEWCZY I PORADY DLA UŻYTKOWNIKÓW URZĄDZEŃ :

 

Sezon grzewczy jaki się rozpoczął, związany jest z użytkowaniem pieców opalanych różnymi rodzajami paliw, ale też korzystaniem z urządzeń dogrzewających. Niewłaściwe ich używanie niesie za sobą zagrożenie pożarami. Pożary oraz miejscowe zagrożenia  jakie powstają z winy lokatorów spowodowane są głównie nieostrożnym/nieodpowiednim użytkowaniem elektrycznych i gazowych urządzeń grzewczych, których sprawność nie jest okresowo sprawdzana przez osoby uprawnione, posiadające stosowną wiedzę w tej dziedzinie.

Rażącym naruszeniem zasad bezpieczeństwa pożarowego, zagrażającym zdrowiu lokatorów, jest używanie do rozpalania ognia w piecu substancji łatwopalnych typu rozpuszczalniki, benzyny itp.

Może to nieść przede wszystkim zagrożenie dla życia i zdrowia ludzkiego, ale ogień to także żywioł, który może zabrać niejednokrotnie dobytek całego życia i pozbawić dachu nad głową wiele rodzin.

Przed zimą warto przypomnieć sobie kilka zasad:

* zadbaj o drożność przewodów kominowych. (To nie tylko Twój prawny obowiązek, ale też moralny względem siebie i innych)

Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 109, poz. 719) jasno precyzuje terminy usuwania zanieczyszczeń z przewodów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych, a mianowicie:

* co najmniej raz na 3 miesiące od palenisk opalanych paliwem stałym, w zakładach żywienia zbiorowego i usług gastronomicznych,

* co najmniej raz na 6 miesięcy od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym,

*  w obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, płynnego i gazowego usuwa się zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych.

Poza przestrzeganiem w/w przepisów należy stosować zasady zdrowego rozsądku a w szczególności przy eksploatacji elektrycznych urządzeń grzejnych i kuchenek gazowych.

Eksploatując elektryczne urządzenia ogrzewcze należy:

·         użytkować je sprawne technicznie i w sposób zgodny z przeznaczeniem oraz warunkami określonymi przez producenta,

·         ustawiać je w bezpiecznej odległości, co najmniej 0,5 m od wszelkich materiałów palnych oraz ustawiać je bezpośrednio na podłożu niepalnym,

·         użytkować je tylko pod dozorem, w trakcie obecności domowników w mieszkaniu.

·         pod dozorem należy również użytkować urządzenia gazowe (kuchenki, piecyki itp.) zasilane z sieci gazu ziemnego oraz gazu z butli (propan - butan).

Niedopuszczalne jest równoczesne korzystanie w jednym budynku

 z instalacji gazu ziemnego i gazu płynnego z butli.

 

URZĄDZENIA GAZOWE

- instalując  w budynku i zasilane gazem  powinny spełniać takie warunki jak:

1.     w jednym mieszkaniu, warsztacie lub lokalu użytkowym nie należy instalować więcej niż dwóch butli,

2.     w  pomieszczeniu, w którym instalujesz butlę, należy zachować temperaturę niższą niż 35ºC,

3.     instaluj ją  wyłącznie w pozycji pionowej,

4.     zabezpiecz  przed uszkodzeniami mechanicznymi,

5.     między butlą a urządzeniem promieniującym ciepło, z wyłączeniem zestawów urządzeń gazowych z butlami, należy zachować odległość co najmniej 1,5 m,

6.     nie należy umieszczać jej w odległości mniejszej niż 1 m od urządzeń mogących powodować iskrzenie,

GDY ZAUWAŻYSZ USZKODZENIA -kuchenki, butli gazowej lub  urządzenia gazowego :

·         natychmiast zakręć zawór przy urządzeniu gazowym,

·         nie włączaj żadnych urządzeń elektrycznych,

·         nie zapalaj zapałek, zapalniczek czy papierosa,

·         otworzyć okna i przewietrz pomieszczenia,

·         zawiadom właściciela, zarządcę budynku oraz pogotowie gazowe o zagrożeniu pod numerem 992

 UWAGA: Nie  podejmuj  samodzielnie prób naprawy instalacji gazowych metodami gospodarczymi.

UWAGA – „CZAD”

W Polsce każdego roku, z powodu zatrucia tlenkiem węgla pochodzącym z gazowych grzejników wody przepływowej, umiera ok. 100 osób, a kilka razy więcej ulega zatruciu wymagającym hospitalizacji. Przeważająca większość wypadków śmiertelnych zdarza się między 1 listopada a 31 marca. Niebezpieczeństwo zaczadzenia wynika z faktu, że tlenek węgla jest gazem niewyczuwalnym dla człowieka. Dostaje się do organizmu przez układ oddechowy, a następnie jest wchłaniany do krwioobiegu. W układzie oddechowym człowieka tlenek węgla wiąże się z hemoglobiną 210 razy szybciej niż tlen, blokując dopływ tlenu do organizmu. Stwarza to poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Uniemożliwia prawidłowe rozprowadzanie tlenu we krwi i powoduje uszkodzenia mózgu oraz innych narządów Następstwem ostrego zatrucia może być nieodwracalne uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, niewydolność wieńcowa i zawał albo nawet śmierć.

Czad  jest także zjawiskiem, który często powstaje także  w czasie pożaru.



Sytuacją, która może zagrozić naszemu zdrowiu jest nieprawidłowe działanie gazowych urządzeń grzewczych. Podstawową przyczyną zatruć podczas np. kąpieli w łazienkach, gdzie temperaturę wody podnosi gazowy podgrzewacz  jest niepełne spalanie, do którego może dojść np. gdy zbyt szczelnie zamknięte są okna i brak jest właściwej wentylacji. Powoduje to skumulowanie w pomieszczeniu tlenku węgla, który nie jest wydalany na zewnątrz poprzez komin, lub dostaje się do wnętrza poprzez jego nieszczelności.

Tlenek węgla potocznie zwany czadem jest gazem silnie trującym, bezbarwnym i bezwonnym,

Jego powstanie może  wynikać z braku dopływu świeżego (zewnętrznego) powietrza do urządzenia, w którym następuje spalanie albo z powodu zanieczyszczenia, zużycia lub złej regulacji palnika gazowego, a także przedwczesnego zamknięcia paleniska pieca lub kuchni. Jest to szczególnie groźne w mieszkaniach, w których okna są szczelnie zamknięte lub uszczelnione na zimę.

Jest on  nieco lżejszym od powietrza, co powoduje, że łatwo się z nim miesza i w nim rozprzestrzenia. Powstaje w wyniku niepełnego spalania, które może przebiegać w naszym piecu, a spowodowanego brakiem odpowiedniej ilości tlenu, niezbędnej do spalania całkowitego, w trakcie którego powstaje dwutlenek węgla, czyli gaz który wydychamy także w procesie oddychania.

Aby zapobiec zatruciu należy pamiętać żeby:


• uchylić okno w mieszkaniu, podczas korzystania z jakiegokolwiek źródła ognia (pieca gazowego z otwartą komorą spalania, kuchenki gazowej lub węglowej),
• nie zasłaniać kratek wentylacyjnych i otworów nawiewnych,
• przy instalacji urządzeń i systemów grzewczych korzystać z usług wykwalifikowanej    osoby,
• dokonywać okresowych przeglądów instalacji wentylacyjnej i przewodów kominowych oraz ich czyszczenia, zarządca budynku lub właściciel ma obowiązek min. przeglądu instalacji wentylacyjnej nie rzadziej niż raz w roku,
• użytkować sprawne techniczne urządzenia, w których odbywa się proces spalania, zgodnie z instrukcją producenta: kontrolować stan techniczny urządzeń grzewczych,
• stosować urządzenia posiadające stosowne dopuszczenia w zakresie wprowadzenia do obrotu; w sytuacjach wątpliwych należy żądać okazania wystawionej przez producenta lub importera urządzenia tzw. deklaracji zgodności, tj. dokumentu zawierającego informacje o specyfikacji technicznej oraz przeznaczeniu i         zakresie       stosowania  danego        urządzenia,
• w przypadku wymiany okien na nowe, sprawdzić poprawność działania wentylacji, ponieważ nowe okna są najczęściej o wiele bardziej szczelne w stosunku do wcześniej stosowanych w budynku i mogą pogarszać wentylację,
• systematycznie sprawdzać ciąg powietrza, np. poprzez przykładanie kartki papieru do otworu, bądź kratki wentylacyjnej; jeśli nic nie zakłóca wentylacji, kartka powinna przywrzeć do wyżej wspomnianego otworu lub kratki,
• często wietrzyć pomieszczenie, w których odbywa się proces spalania (kuchnie, łazienki wyposażone w termy gazowe), a najlepiej zapewnić, nawet niewielkie, rozszczelnienie     okien,
• rozmieścić czujniki tlenku węgla w części domu, w której sypia twoja rodzina, dla zwiększenia bezpieczeństwa, dodatkowe czujniki warto umieścić w każdym pomieszczeniu,
• nie spalać węgla drzewnego w domu, garażu, na zamkniętej werandzie itp., jeżeli pomieszczenia te nie mają odpowiedniej wentylacji,
• nie zostawiać samochodu w garażu z pracującym silnikiem, nawet jeżeli drzwi do garażu         pozostają     otwarte,
• nie bagatelizować objawów duszności, bólów i zawrotów głowy, nudności, wymiotów, oszołomienia, osłabienia, przyspieszenia czynności serca i oddychania, gdyż mogą być sygnałem, że ulegasz zatruciu czadem; w takiej sytuacji należy natychmiast przewietrzyć pomieszczenie, w którym się znajdujemy i zasięgnąć porady lekarskiej.

Objawy zatrucia tlenkiem węgla:


- ból głowy,
- zawroty głowy,
- ogólne zmęczenie,
- duszność,
- trudnościami z oddychaniem, oddech przyspieszony, nieregularny,
- senność,
- nudności.

Osłabienie i znużenie, które czuje zaczadzony, oraz zaburzenia orientacji i zdolności oceny zagrożenia powodują, że jest on całkowicie bierny (nie ucieka z miejsca nagromadzenia trucizny), traci przytomność i – jeśli nikt nie przyjdzie mu z pomocą – umiera.


Zasady udzielenia pomocy przy zatruciu tlenkiem węgla:


• należy natychmiast zapewnić dopływ świeżego, czystego powietrza,
• jak najszybciej wynieść osobę poszkodowaną w bezpieczne miejsce, na świeże powietrze,
• rozluźnić poszkodowanemu ubranie – rozpiąć pasek, guziki, ale nie rozbierać, aby nie dopuścić do wychłodzenia,
• wezwać służby ratownicze (pogotowie ratunkowe – tel. 999, straż pożarna – tel. 998 lub 112),
        
Jeżeli po wyniesieniu na świeże powietrze zaczadzony nie oddycha, należy niezwłocznie przystąpić do wykonania sztucznego oddychania i masażu serca.   

Jak  zapobiec powstawaniu tlenku węgla i jego przenikaniu do mieszkań, spełniając cztery podstawowe warunki bezpiecznego użytkowania urządzeń spalających                 gaz         takich         jak:
1) prawidłowa instalacja, (zainstalowania lub wymiany piecyka gazowego może dokonać jedynie uprawniony specjalista, zgodnie z instrukcją producenta),
2) stały dopływ świeżego powietrza, (zasłanianie kratek wentylacyjnych, zarówno nawiewnej w drzwiach do łazienki, jak i wywiewnej na wlocie do przewodu wentylacyjnego,      grozi  śmiertelnym                   zatruciem),
3) swobodny odpływ spalin (piecyk gazowy powinien być szczelnie przyłączony do przewodu spalinowego, a przewód spalinowy musi być szczelny i drożny),
4) właściwa eksploatacja zapewniająca dobry stan techniczny urządzenia gazowego (urządzenia gazowe powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, a także okresowo kontrolowane zgodnie z zaleceniami producenta).
W trosce o bezpieczeństwo własne i swojej rodziny do obowiązku prawidłowego użytkowania sprawnego urządzenia grzewczego powinien się poczuwać każdy użytkownik tych urządzeń.

W budynkach  wielorodzinnych  zwłaszcza  w zwartej zabudowie zabronione jest wykonywanie czynności, które mogą spowodować pożar, jego rozprzestrzenianie się, utrudnienie prowadzenia działania ratowniczego lub ewakuacji:

- składowanie materiałów palnych na drogach komunikacji ogólnej służących ewakuacji lub umieszczanie przedmiotów na tych drogach w sposób zmniejszający ich szerokość albo wysokość poniżej wymaganych wartości,

- składowanie materiałów palnych (odzież, meble, makulatura) na nie użytkowanych poddaszach, strychach czy też na drogach komunikacji ogólnej  np. w piwnicach, a w szczególności gdy materiały te są składowane bezpośrednio przy nieszczelnych przewodach kominowych.

 

 

Istotny  wpływ na poziom bezpieczeństwa pożarowego mają mieszkańcy budynków, co potwierdza corocznie ilość i zakres prowadzonych działań ratowniczo - gaśniczych w obiektach mieszkalnych.

Przestrzeganie przez właścicieli, zarządców i mieszkańców zasad bezpieczeństwa pożarowego w budynkach mieszkalnych, w szczególności podczas użytkowania urządzeń oraz instalacji grzewczych ograniczy ilość pożarów tylko i wyłącznie do zdarzeń losowych, nie spowodowanych działaniem człowieka.

 

 


 

 

 

 

 

Powrót na górę strony