SEZON GRZEWCZY I PORADY DLA UŻYTKOWNIKÓW URZĄDZEŃ
POLICJA
I PAŃSTWOWA STRAŻ POŻARNA w TORUNIU
OSTRZEGA :
SEZON GRZEWCZY I PORADY DLA UŻYTKOWNIKÓW
URZĄDZEŃ :
Sezon grzewczy
jaki się rozpoczął, związany jest z użytkowaniem pieców opalanych różnymi
rodzajami paliw, ale ...
POLICJA I PAŃSTWOWA STRAŻ POŻARNA w TORUNIU
OSTRZEGA :
SEZON GRZEWCZY I PORADY DLA UŻYTKOWNIKÓW URZĄDZEŃ :
Sezon grzewczy jaki się rozpoczął, związany jest z użytkowaniem pieców opalanych różnymi rodzajami paliw, ale też korzystaniem z urządzeń dogrzewających. Niewłaściwe ich używanie niesie za sobą zagrożenie pożarami. Pożary oraz miejscowe zagrożenia jakie powstają z winy lokatorów spowodowane są głównie nieostrożnym/nieodpowiednim użytkowaniem elektrycznych i gazowych urządzeń grzewczych, których sprawność nie jest okresowo sprawdzana przez osoby uprawnione, posiadające stosowną wiedzę w tej dziedzinie.
Rażącym naruszeniem zasad bezpieczeństwa pożarowego, zagrażającym zdrowiu lokatorów, jest używanie do rozpalania ognia w piecu substancji łatwopalnych typu rozpuszczalniki, benzyny itp.
Może to nieść przede wszystkim zagrożenie dla życia i zdrowia ludzkiego, ale ogień to także żywioł, który może zabrać niejednokrotnie dobytek całego życia i pozbawić dachu nad głową wiele rodzin.
Przed zimą warto przypomnieć sobie kilka zasad:
* zadbaj o drożność przewodów kominowych. (To nie tylko Twój prawny obowiązek, ale też moralny względem siebie i innych)
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 109, poz. 719) jasno precyzuje terminy usuwania zanieczyszczeń z przewodów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych, a mianowicie:
* co najmniej raz na 3 miesiące od palenisk opalanych paliwem stałym, w zakładach żywienia zbiorowego i usług gastronomicznych,
* co najmniej raz na 6 miesięcy od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym,
* w obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, płynnego i gazowego usuwa się zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych.
Poza przestrzeganiem w/w przepisów należy stosować zasady zdrowego rozsądku a w szczególności przy eksploatacji elektrycznych urządzeń grzejnych i kuchenek gazowych.
Eksploatując elektryczne urządzenia ogrzewcze należy:
· użytkować je sprawne technicznie i w sposób zgodny z przeznaczeniem oraz warunkami określonymi przez producenta,
· ustawiać je w bezpiecznej odległości, co najmniej 0,5 m od wszelkich materiałów palnych oraz ustawiać je bezpośrednio na podłożu niepalnym,
· użytkować je tylko pod dozorem, w trakcie obecności domowników w mieszkaniu.
· pod dozorem należy również użytkować urządzenia gazowe (kuchenki, piecyki itp.) zasilane z sieci gazu ziemnego oraz gazu z butli (propan - butan).
Niedopuszczalne jest równoczesne korzystanie w jednym budynku
z instalacji gazu ziemnego i gazu płynnego z butli.
URZĄDZENIA GAZOWE
- instalując w budynku i zasilane gazem powinny spełniać takie warunki jak:
1. w jednym mieszkaniu, warsztacie lub lokalu użytkowym nie należy instalować więcej niż dwóch butli,
2. w pomieszczeniu, w którym instalujesz butlę, należy zachować temperaturę niższą niż 35ºC,
3. instaluj ją wyłącznie w pozycji pionowej,
4. zabezpiecz przed uszkodzeniami mechanicznymi,
5. między butlą a urządzeniem promieniującym ciepło, z wyłączeniem zestawów urządzeń gazowych z butlami, należy zachować odległość co najmniej 1,5 m,
6. nie należy umieszczać jej w odległości mniejszej niż 1 m od urządzeń mogących powodować iskrzenie,
GDY ZAUWAŻYSZ USZKODZENIA -kuchenki, butli gazowej lub urządzenia gazowego :
· natychmiast zakręć zawór przy urządzeniu gazowym,
· nie włączaj żadnych urządzeń elektrycznych,
· nie zapalaj zapałek, zapalniczek czy papierosa,
· otworzyć okna i przewietrz pomieszczenia,
· zawiadom właściciela, zarządcę budynku oraz pogotowie gazowe o zagrożeniu pod numerem 992
UWAGA: Nie podejmuj samodzielnie prób naprawy instalacji gazowych metodami gospodarczymi.
UWAGA – „CZAD”
W Polsce każdego roku, z powodu zatrucia tlenkiem węgla pochodzącym z gazowych grzejników wody przepływowej, umiera ok. 100 osób, a kilka razy więcej ulega zatruciu wymagającym hospitalizacji. Przeważająca większość wypadków śmiertelnych zdarza się między 1 listopada a 31 marca. Niebezpieczeństwo zaczadzenia wynika z faktu, że tlenek węgla jest gazem niewyczuwalnym dla człowieka. Dostaje się do organizmu przez układ oddechowy, a następnie jest wchłaniany do krwioobiegu. W układzie oddechowym człowieka tlenek węgla wiąże się z hemoglobiną 210 razy szybciej niż tlen, blokując dopływ tlenu do organizmu. Stwarza to poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Uniemożliwia prawidłowe rozprowadzanie tlenu we krwi i powoduje uszkodzenia mózgu oraz innych narządów Następstwem ostrego zatrucia może być nieodwracalne uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, niewydolność wieńcowa i zawał albo nawet śmierć.
Czad jest także zjawiskiem, który często powstaje także w czasie pożaru.
Sytuacją, która może zagrozić naszemu zdrowiu jest nieprawidłowe działanie gazowych urządzeń grzewczych. Podstawową przyczyną zatruć podczas np. kąpieli w łazienkach, gdzie temperaturę wody podnosi gazowy podgrzewacz jest niepełne spalanie, do którego może dojść np. gdy zbyt szczelnie zamknięte są okna i brak jest właściwej wentylacji. Powoduje to skumulowanie w pomieszczeniu tlenku węgla, który nie jest wydalany na zewnątrz poprzez komin, lub dostaje się do wnętrza poprzez jego nieszczelności.
Tlenek węgla potocznie zwany czadem jest gazem silnie trującym, bezbarwnym i bezwonnym,
Jego powstanie może wynikać z braku dopływu świeżego (zewnętrznego) powietrza do urządzenia, w którym następuje spalanie albo z powodu zanieczyszczenia, zużycia lub złej regulacji palnika gazowego, a także przedwczesnego zamknięcia paleniska pieca lub kuchni. Jest to szczególnie groźne w mieszkaniach, w których okna są szczelnie zamknięte lub uszczelnione na zimę.
Jest on nieco lżejszym od powietrza, co powoduje, że łatwo się z nim miesza i w nim rozprzestrzenia. Powstaje w wyniku niepełnego spalania, które może przebiegać w naszym piecu, a spowodowanego brakiem odpowiedniej ilości tlenu, niezbędnej do spalania całkowitego, w trakcie którego powstaje dwutlenek węgla, czyli gaz który wydychamy także w procesie oddychania.
Aby zapobiec zatruciu należy pamiętać żeby:
• uchylić okno w mieszkaniu, podczas korzystania z jakiegokolwiek źródła ognia
(pieca gazowego z otwartą komorą spalania, kuchenki gazowej lub węglowej),
• nie zasłaniać kratek wentylacyjnych i otworów nawiewnych,
• przy instalacji urządzeń i systemów grzewczych korzystać z usług
wykwalifikowanej osoby,
• dokonywać okresowych przeglądów instalacji wentylacyjnej i przewodów
kominowych oraz ich czyszczenia, zarządca budynku lub właściciel ma obowiązek
min. przeglądu instalacji wentylacyjnej nie rzadziej niż raz w roku,
• użytkować sprawne techniczne urządzenia, w których odbywa się proces
spalania, zgodnie z instrukcją producenta: kontrolować stan techniczny urządzeń
grzewczych,
• stosować urządzenia posiadające stosowne dopuszczenia w zakresie wprowadzenia
do obrotu; w sytuacjach wątpliwych należy żądać okazania wystawionej przez
producenta lub importera urządzenia tzw. deklaracji zgodności, tj. dokumentu
zawierającego informacje o specyfikacji technicznej oraz przeznaczeniu i zakresie stosowania danego urządzenia,
• w przypadku wymiany okien na nowe, sprawdzić poprawność działania wentylacji,
ponieważ nowe okna są najczęściej o wiele bardziej szczelne w stosunku do
wcześniej stosowanych w budynku i mogą pogarszać wentylację,
• systematycznie sprawdzać ciąg powietrza, np. poprzez przykładanie kartki
papieru do otworu, bądź kratki wentylacyjnej; jeśli nic nie zakłóca wentylacji,
kartka powinna przywrzeć do wyżej wspomnianego otworu lub kratki,
• często wietrzyć pomieszczenie, w których odbywa się proces spalania (kuchnie,
łazienki wyposażone w termy gazowe), a najlepiej zapewnić, nawet niewielkie,
rozszczelnienie okien,
• rozmieścić czujniki tlenku węgla w części domu, w której sypia twoja rodzina,
dla zwiększenia bezpieczeństwa, dodatkowe czujniki warto umieścić w każdym
pomieszczeniu,
• nie spalać węgla drzewnego w domu, garażu, na zamkniętej werandzie itp.,
jeżeli pomieszczenia te nie mają odpowiedniej wentylacji,
• nie zostawiać samochodu w garażu z pracującym silnikiem, nawet jeżeli drzwi
do garażu pozostają otwarte,
• nie bagatelizować objawów duszności, bólów i zawrotów głowy, nudności,
wymiotów, oszołomienia, osłabienia, przyspieszenia czynności serca i
oddychania, gdyż mogą być sygnałem, że ulegasz zatruciu czadem; w takiej
sytuacji należy natychmiast przewietrzyć pomieszczenie, w którym się znajdujemy
i zasięgnąć porady lekarskiej.
Objawy zatrucia tlenkiem węgla:
- ból głowy,
- zawroty głowy,
- ogólne zmęczenie,
- duszność,
- trudnościami z oddychaniem, oddech przyspieszony, nieregularny,
- senność,
- nudności.
Osłabienie i znużenie, które czuje zaczadzony, oraz zaburzenia orientacji i zdolności oceny zagrożenia powodują, że jest on całkowicie bierny (nie ucieka z miejsca nagromadzenia trucizny), traci przytomność i – jeśli nikt nie przyjdzie mu z pomocą – umiera.
Zasady udzielenia pomocy przy zatruciu
tlenkiem węgla:
• należy natychmiast zapewnić dopływ świeżego, czystego powietrza,
• jak najszybciej wynieść osobę poszkodowaną w bezpieczne miejsce, na świeże
powietrze,
• rozluźnić poszkodowanemu ubranie – rozpiąć pasek, guziki, ale nie rozbierać,
aby nie dopuścić do wychłodzenia,
• wezwać służby ratownicze (pogotowie
ratunkowe – tel. 999, straż pożarna – tel. 998 lub 112),
Jeżeli po wyniesieniu na świeże powietrze
zaczadzony nie oddycha, należy niezwłocznie przystąpić do wykonania sztucznego oddychania i masażu serca.
Jak zapobiec
powstawaniu tlenku węgla i jego przenikaniu do mieszkań, spełniając cztery
podstawowe warunki bezpiecznego użytkowania urządzeń spalających gaz takich jak:
1) prawidłowa instalacja, (zainstalowania lub wymiany piecyka gazowego może
dokonać jedynie uprawniony specjalista, zgodnie z instrukcją producenta),
2) stały dopływ świeżego powietrza, (zasłanianie kratek wentylacyjnych, zarówno
nawiewnej w drzwiach do łazienki, jak i wywiewnej na wlocie do przewodu
wentylacyjnego, grozi śmiertelnym zatruciem),
3) swobodny odpływ spalin (piecyk gazowy powinien być szczelnie przyłączony do
przewodu spalinowego, a przewód spalinowy musi być szczelny i drożny),
4) właściwa eksploatacja zapewniająca dobry stan techniczny urządzenia gazowego
(urządzenia gazowe powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie
technicznym, a także okresowo kontrolowane zgodnie z zaleceniami producenta).
W trosce o bezpieczeństwo własne i swojej rodziny do obowiązku prawidłowego
użytkowania sprawnego urządzenia grzewczego powinien się poczuwać każdy
użytkownik tych urządzeń.
W budynkach wielorodzinnych zwłaszcza w zwartej zabudowie zabronione jest wykonywanie czynności, które mogą spowodować pożar, jego rozprzestrzenianie się, utrudnienie prowadzenia działania ratowniczego lub ewakuacji:
- składowanie materiałów palnych na drogach komunikacji ogólnej służących ewakuacji lub umieszczanie przedmiotów na tych drogach w sposób zmniejszający ich szerokość albo wysokość poniżej wymaganych wartości,
- składowanie materiałów palnych (odzież, meble, makulatura) na nie użytkowanych poddaszach, strychach czy też na drogach komunikacji ogólnej np. w piwnicach, a w szczególności gdy materiały te są składowane bezpośrednio przy nieszczelnych przewodach kominowych.
Istotny wpływ na poziom bezpieczeństwa pożarowego mają mieszkańcy budynków, co potwierdza corocznie ilość i zakres prowadzonych działań ratowniczo - gaśniczych w obiektach mieszkalnych.
Przestrzeganie przez właścicieli, zarządców i mieszkańców zasad bezpieczeństwa pożarowego w budynkach mieszkalnych, w szczególności podczas użytkowania urządzeń oraz instalacji grzewczych ograniczy ilość pożarów tylko i wyłącznie do zdarzeń losowych, nie spowodowanych działaniem człowieka.