Bezpieczne grillowanie
Dla wielu osób, długi weekend majowy jest czasem, kiedy następuje otwarcie sezonu grillowego. Policjanci przypominają o podstawowych zasadach bezpieczeństwa, by ten czas przebiegał w sympatycznej atmosferze, bez stresu i zagrożeń, których można uniknąć.
Trwa długi majowy weekend. Wielu z nas spędzi na łonie natury, korzystając z wiosennej aury. Już niemal tradycją stało się rozpoczęcie sezonu grillowego w tym właśnie czasie. Przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu jest doskonałą okazją do spędzania czasu wspólnie z bliskimi osobami. Należy jednak pamiętać, że z otwartym ogniem trzeba obchodzić się ostrożnie.
Aby majówka przebiegała beztrosko, bezpiecznie i zgodnie z obowiązującymi przepisami, poniżej kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa:
- grillujemy tylko na świeżym powietrzu. Pod żadnym pozorem nie przenośmy grilla do zamkniętych pomieszczeń, gdyż może to doprowadzić do zaprószenia ognia lub w przypadku braku odpowiedniej wentylacji do zaczadzenia;
- przed rozpaleniem upewnijmy się, czy jest on ustawiony w sposób stabilny, zabezpieczający przed łatwym przewróceniem;
- do rozpalania nie używajmy substancji łatwo zapalnych poza typowymi rozpałkami, które możemy kupić w sklepach;
- do rozniecania ognia stosujmy specjalne dmuchawy, a w przypadku braku takiego urządzenia wachlujmy np. gazetą. Pod żadnym pozorem nie podlewajmy żarzącego się węgla cieczami łatwo zapalnymi;
- w bezpośrednim sąsiedztwie grilla miejmy zawsze przygotowaną butelkę z wodą, przy pomocy której będziemy mogli skutecznie przygasić płomień;
- nie pozostawiajmy palącego się grilla bez nadzoru osób dorosłych. W przypadku, gdy znajdują się z nami małe dzieci pamiętajmy, aby po rozpaleniu zabezpieczyć rozpałki, szczególnie te w płynie;
- przed powrotem do domu sprawdźmy, czy grill został dokładnie zagaszony.